måndag 16 mars 2009

Kloster i underjorden

Nu när Norrbro i Stockholm är under renovering passar man på att bygga om Stockholms medeltidsmuseum. Entré och kontor till museet ligger i bron och därför måste museet hållas stängt under renoveringen av bron

En liten kyrksal och en klostergång håller på att byggas just nu. Att bygga skalväggar och valv i tegel är dyrt så för att ha råd att bygga så har man valt att bygga upp gipsväggar som stuck, avgjutningar av riktigt tegel. 

Det gjutna gipsteglet skruvas fast i vanliga stålreglar och liknar en Mexitegelvilla från 70-talet innan dekormålarna har gjort sitt arbete. Då måste man gå väldigt nära för att se att det är målat.


Golvet däremot läggs med tegel från Klara kloster. För att inte förstöra teglet så läggs det i kalkbruk på samma sätt som för 600 år sedan.


Tegelgolvet läggs i fiskbensmönster, ett mönster som vi fortfarande lägger idag fast oftast i annat material.


Fasaden får inte full höjd, riksplan ligger ovanför och det skulle inte vara populärt om ett hus dök upp framför Riksdagshuset.

Du får vänta till efter d. 23 januari 2010 innan du kan besöka museet, men du kan följa vad som sker på bloggen Medeltiden i tiden 

Inga kommentarer: