söndag 6 juli 2008

Trädkojor

Det första man tänker på när man nämner ordet trädkoja är ett lite ruckligt bygge i träd som barn har som lekstuga. Men det verkar som Rob Row i England har lyckats att få trädkojan att bli ett hus för vuxna. Han har t.o.m. det som en födkrok.Det finns med andra ord ett intresse för annorlunda små hus, även uppe i träd. även en traditionellt litet hus blir ett något annat när man lyfter upp det i ett träd.

De hus som visas på hemsidan är alla träkonstruktioner som är uppbyggda över marken och de verkar vara ordentligt byggda t.o.m. trappor som leder upp till trädkojan eller skall vi kalla dom trädhus (Tree house) som Engelsmännen gör? 

Om man bygger en spaljé, en konstruktion för växter som har mer än 50% luft brukar vara definitionen på vad som är en spaljé och spaljéer är bygglovsfria. Spaljén Gustav kan vara ett exempel, om man inte bygger en bastu inuti utan låter ett träd vara i mitten blir det en slags trädkoja. Skulle byggnadsnämden godkänna en sådan konstruktion eller tänjer man för mycket på reglerna och måste begära bygglov?

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns fler sidor om trädhus, en sida som är intressant är blueforest.com som också är kommersiellt byggeri av trädhus.